Hrant Dink davası… Erhan Tuncel o ismi işaret etti… Mahkemeden ret geldi

Posted by

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Ogün Samast, Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’in aralarında bulunduğu bazı tutuklu sanıklar da bulundukları cezaevlerinden duruşmaya SEGBİS’le bağlanırken, sanıkların ve Dink ailesinin avukatları ise mahkeme salonunda hazır bulundu.

Duruşmaya Konya’dan SEGBİS’le bağlanan tanık Mehmet Aksoy, 2005-2006 yıllarında Konya’da emniyet personeline sözde sohbet imamlığı yaptığını, bu sohbetlere davanın tanıklarından Ali Fuat Akdağ’ın da katıldığını söyledi.

Tanık Aksoy, örgüt tarafından ByLock kullanmaları talimatı üzerine bu uygulamayı telefonuna yüklediğini, sohbetlere katılan bazı emniyet mensuplarının da telefonlarına ByLock’u yüklediğini anlattı.

ERHAN TUNCEL İSİM VERDİ

Tanığın ifadesinin ardından sanıklara söz hakkı verildi.

Sanık Erhan Tuncel, Ankara İl Emniyet Müdürü Engin Dinç’in tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

Ogün Samast’ın aralarında bulunduğu diğer sanıklar herhangi bir talepte bulunmadı.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, eksiklikler giderildikten sonra dava dosyasının, mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar verdi.

Sanık Tuncel’in, Dinç’in tanık olarak dinlenilmesi talebini reddeden heyet, duruşmayı 12 Haziran’a erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Hrant Dink cinayetine ilişkin 26 Mart 2021’de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince açıklanan kararda, bazı sanıklara değişen oranlarda hapis cezası verilmiş, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in de bulunduğu 13 sanığın dosyası ayrılırken, ölen sanık Şeref Ateş hakkındaki dava düşmüştü.

Mahkeme heyeti, bazı sanıklar hakkında başka suçlardan da işlem yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırmış, mahkemenin suç duyurusu üzerine savcılık da 15 sayfalık yeni bir iddianame hazırlamıştı.

İddianamede, sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Faruk Sarı, Yahya Öztürk ve Adem Sağlam’ın, Hrant Dink’in, azmettiriciler Yasin Hayal ve grubunca tasarlanıp tetikçi Ogün Samast tarafından öldürüleceğinden haberdar oldukları, görev, yetki ve konumları gereği cinayeti önleme yükümlülükleri bulunmalarına rağmen cinayeti işleyecek örgüte operasyon yapmayıp Dink’e şahsi, fiziki ve mekansal koruma sağlamadıkları ve FETÖ’nün yıkıcı emelleri doğrultusunda hareket ettikleri belirtiliyor.

Sanıkların, cinayetin önlenmesi ve müdahale edilmesi noktasında yetki ve sorumlulukları bulunmasına rağmen olay tarihine kadar görevlerini yerine getirmekte kasıtlı olarak ihmalli davrandıkları ve cinayetin işlenmesini sağladıkları öne sürülüyor.

İddianamede, dönemin Trabzon Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürü Yahya Öztürk ve komiser yardımcısı Adem Sağlam’ın “anayasayı ihlal”, “belli bir yükümlülüğün ihmaliyle kasten öldürmeye neden olmak” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 22 yıl 6’şar aydan 35’er yıla kadar hapisleri talep ediliyor.

Sanıklar Ramazan Akyürek, Faruk Sarı ve Ali Fuat Yılmazer’in “anayasayı ihlal” suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisleri öngörülen iddianamede, sanıklar Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Tuncay Uzundal, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Ahmet İskender’in “terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçundan 5’er yıldan 10’ar yıla kadar hapisleri isteniyor.

YENİ DAVA

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca cinayetin tetikçisi Ogün Samast hakkında hazırlanan iddianamede ise Samast’ın “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapsi isteniyor.

Ogün Samast’ın “suça sürüklenen çocuk” olarak gösterildiği iddianamede, Arat, Delal, Hasrof ve Rahil Dink ile Sera Dink Nazarıan’a “müşteki” olarak yer alıyor.

Yasin Hayal’in “suç örgütü yöneticisi olmak”, Erhan Tuncel ve Ogün Samast’ın ise “suç örgütü üyesi olmak” suçundan ceza aldıkları anımsatılan iddianamede, Samast’ın FETÖ silahlı terör örgütü üyesi olduğuna ilişkin somut delil elde edilemediği anlatılıyor.

Ogün Samast’ın örgütün yönetici ve üyeleriyle irtibatını gösteren deliller ele geçirildiği belirtilen iddianamede, bir kısım delillerin bu irtibatla şüpheliler Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’le Samast’ın, Dink cinayetini işlerken ve sonrasında örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini ortaya koyduğu aktarılıyor.

Samast’ın, olay tarihinde yaşı 18’den küçük olduğu için bu suç üçte bir oranında düşürülürken, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yapılan yarı oranındaki artırımla yine aynı cezaya çarptırılması öngörülüyor.

Samast hakkındaki bu iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki “anayasayı ihlal”, “belli bir yükümlülüğün ihmaliyle kasten öldürmeye neden olmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “terör örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçlarına ilişkin 11 sanığın yargılandığı dava dosyasıyla birleştirilmişti.

15 KASIM’DA TAHLİYE EDİLDİ

Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesince 25 Temmuz 2011’de Hrant Dink’e yönelik eyleminden dolayı “tasarlayarak öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmıştı. Olay tarihinde Samast’ın 16 yaşını bitirmiş, 17 yaşını tamamlamamış olduğunu belirten mahkeme, Samast’ın cezasını üçte bir oranında indirim uygulayarak 21 yıl 6 aya düşürmüştü.

Samast’ı “ruhsatsız silah taşımak” suçundan da 2 yıl hapis ve 900 lira adli para cezasına mahkum eden mahkeme, olay tarihindeki yaşını göz önüne alarak bu cezayı da 1 yıl 4 ay hapis ve 600 lira adli para cezasına çevirmişti.

Öte yandan Samast, cezaevindeyken hakkında Silivri 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından cezaevindeki gardiyanlara saldırdığı gerekçesiyle açılan dava kapsamında 5 yıl 1 ay 13 gün hapse çarptırılmıştı.

Samast, Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan koşullu salıverilme kapsamında, 15 Kasım 2023’te tahliye edilmişti.

HAKKINDA NE DENDİ

Dink Ailesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu, İstanbul Savcılığı’na 10 Ağustos 2015’te verdiği dilekçede, Engin Dinç’in, Yasin Hayal ve örgütünün Dink’e dönük saldırı hazırlığında olduğuna dair 15 Şubat 2006’dan itibaren bilgi sahibi olmasına rağmen konuyu Trabzon Valisi, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Trabzon İl Jandarma Komutanı ve MİT’e yazılı şekilde iletmediği ve Hrant Dink’e yönelik saldırı hazırlığında olan örgüte operasyon yapmadığı suçlamasını yöneltmiş, Ceza Kanunu 83. maddesi [Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi] uyarınca iddianame düzenlenmesini istemişti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir