Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavın sonuçları açıklandı. LGS kapsamında liselere yerleştirmeler; yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere üç şekilde yapılacak. Yerel yerleştirmede öğrenciler ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterleri dikkate alınarak kayıt alanlarında bulunan farklı türdeki okullardan en fazla 5 tercih yapacak.
MEB SONUÇ SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN
LGS kapsamında liselere yerleştirmeler; yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere üç şekilde yapılacak. Yerel yerleştirmede öğrenciler ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterleri dikkate alınarak kayıt alanlarında bulunan farklı türdeki okullardan en fazla 5 tercih yapacak.
YÜZDE 20’Sİ GİREBİLECEK
LGS puanıyla Anadolu, fen, proje uygulayan ortaöğretim kurumları gibi az sayıda okula girilebilecek. Bu okulların geçen yıl toplam kontenjanı 206 bin 414’tü. Bu yıl ise 8. sınıfta okuyan 1 milyon 38 bin 192 öğrenci sınava başvurdu. Bu durumda öğrencilerin yaklaşık yüzde 20’si LGS puanıyla alan devlet okullarından birine girebilecek.
Türkiye Özel Okullar Derneği’nin (TÖZOK) açıkladığı listeye göre Amerikan, Fransız, İtalyan liselerinin de aralarında olduğu yabancı liseler başta olmak üzere bazı özel okullar da LGS’yle öğrenci alacak.
ÖZELLERDE KAYIT TAKVİMİ
Devlet liselerinde tercih takvimi bugün açıklanıyor. Özel okullar ise açıkladı. LGS Kılavuzu’na göre özel okullara kayıt yaptıranlar devlet liselerine kayıt yaptıramayacaklar. Özel okullar, bugün ve yarın taban puanlarını ilan edecek. Takvim ise şu şekilde işleyecek:
1-Ön Kayıt: 29 Haziran-2 Temmuz
2-Kesin Kayıt: 3 Temmuz
3- Yedek Liste Kesin Kayıt: 4 Temmuz
4-Ön Kayıt: 5-7 Temmuz
5-Kesin Kayıt: 8 Temmuz 2024
Serbest Kayıt: 9- 12 Temmuz 2024
LGS TERCİH DANIŞMANLIĞI HİZMETİ
MEB, öğrencilere liselere yerleştirme sürecinde destek olmak amacıyla rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla verilecek “tercih danışmanlığı” hizmetinin de hazırlıklarını tamamladı.
Bu kapsamda, tüm illerde görev yapan rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar, tercih sürecinde öğrencilerin bir üst eğitim programına yerleşmesi amacıyla tercih danışmanlığı hizmeti sunacak. Tercih danışmanlığı birimleri, eğitim kurumları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde kurulacak.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün çalışmalarıyla LGS tercih dönemi için Türkiye genelinde yaklaşık 19 bin tercih danışmanlığı birimi kuruldu. Bu birimlerden 1 milyon öğrencinin ve velinin yararlanması bekleniyor.
Ayrıca tercih danışmanlığı sürecinde görevli rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar, öğrenciler ve veliler, bakanlığın internet sitesinden güvenilir ve güncel bilgilere ulaşabilecek.